Pravilnik o upotrebi kolačića

Ovaj Pravilnik o upotrebi kolačića  opisuje način na koji Spectrum Brands (UK) Ltd. koristi kolačiće za prikupljanje informacija na vebsajtu https://rs.russellhobbs.com. Za dodatne informacije o načinu korištenja, čuvanja i razmene informacija o korisnicima vebsajta, molimo vas da pogledate naš pravilnik o Politici privatnosti.

 

Šta su "kolačići"?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje vaš računar ili mobilni uređaj preuzima prilikom posete internet stranici ili aplikaciji, a posle vaše saglasnosti za to (tamo gde je saglasnost potrebna). Pri svakoj narednoj poseti vaš internet pregledač (na primer Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari ili Google Chrome) šalje te kolačiće nazad na internet stranicu ili aplikaciju, kako bi vas ona prepoznala i pamtila informacije o vašim preferencama.

Kolačići su jako korisni i obavljaju mnogo različitih poslova. Time pomažu da vaše posete našim internet stranicama budu što zabavnije i korisnije. Oni pamte vaše preference i generalno poboljšavaju vaš doživljaj.

Postoje dve različite vrste kolačića:

  1. Privremeni kolačići (Session Cookies). Oni traju samo za vreme onlajn sesije i nestaju sa vašeg računara ili uređaja kada zatvorite internet pregledač.
  2. Trajni kolačići (Persistant Cookies). Oni ostaju na računaru ili uređaju i posle zatvaranja pregledača i traju onoliko vremena koliko je određeno u samom kolačiću. Ovi trajni kolačići se aktiviraju svaki put kada posetite stranicu sa koje je kolačić generisan.

 

 

Kako mi koristimo kolačiće?

Mi koristimo kolačiće na našim internet stranicama, mobilnim stranicama i u aplikacijama da bismo poboljšali njihov kvalitet i da bismo sakupljali i čuvali podatke za marketing i u svrhu optimizacije stranica. Kolačići su male tekstualne datoteke, generisane na našem vebsajtu koje se čuvaju na vašem uređaju i koje prepoznaje vaš veb pregledač. Naši kolačići ne sadrže bilo kakve podatke o vama. Umesto toga, oni koriste pseudonim za korisnički profil i ne mogu da načine bilo kakvu štetu sistemu koji vi koristite.

Mi ne prodajemo informacije sakupljene pomoću kolačića, niti prenosimo informacije trećim stranama, osim ako to zakon zahteva (na primer vladinim telima ili agencijama za sprovođenje zakona).

Korištenjem našeg vebsajta vi pristajete na korištenje kolačića prema opisu iz Pravilnika o kolačićima. Pored toga, tu je i opcija da odbijete korištenje kolačića tako što ćete kliknuti na dugme “Isključi kolačiće”, koje se pojavljuje kada pristupite našem vebsajtu ili tako što ćete kliknuti na dugme “Isključi kolačiće” na dnu ove stranice.

Odobrenje za upotrebu kolačića možete povući u svakom trenutku ubuduće tako što ćete izmeniti podešavanja vašeg internet pregledača. Podešavanja vašeg internet pregledača možete prilagoditi tako da ćete biti upitani za odobrenje svaki put kada kolačić pokuša da pristupi vašem kompjuteru ili mobilnom uređaju ili tako da je, u nekim slučajevima, pristup kolačićima potpuno onemogućen. Ali, ako tu opciju izaberete, imajte u vidu da mnoge funkcije na internet stranici neće raditi korektno.

 

Koje vrste kolačića mi koristimo?

Prilikom korištenja naših internet stranica, mobilnih stranica ili mobilnih aplikacija, sledeće kategorije kolačića mogu biti sačuvane u vašem uređaju:

 

  • „Isključivo neophodni“ kolačići

Ovi kolačići su bitni, jer vam pomažu pri kretanju po internet stranicama i korištenju određenih sadržaja, kao na primer formulara za registraciju. Bez tih kolačića internet stranica ne može pravilno da radi. Ovi kolačići ne sakupljaju nikakve informacije o vama.

  • Funkcionalni kolačići

Ovi kolačići dopuštaju internet stranicama i aplikacijama da zapamte vaše izbore (kao na primer korisničko ime i izbor jezika). Oni nam omogućavaju da vam obezbedimo poboljšane sadržaje, prilagođene vama. Informacije koje ti kolačići sakupljaju nam ne daju informacije o vašem identitetu.

  • Kolačići za bolje performanse

Ovi kolačići nam pomažu da razumemo kako posetioci koriste naš vebsajt tako što obezbeđuju informacije o posećenim stranama, vremenu provedenom na vebsajtu i svim problemima, kao što su poruke o greškama. Ovi kolačići nam pomažu da poboljšamo performanse našeg vebsajta.

  • Analitički / marketinški kolačići

Kako bi naše internet stranice, mobilne stranice i mobilne aplikacije bile relevantne, lake za korištenje i aktuelne, koristimo internet analitičke servise kao što je Google Analytics, koji nam pomažu da shvatimo kako ljudi koriste stranice i aplikacije. Na primer, možemo da vidimo koji internet stranice su  najpopularnije i da osiguramo redovno osvežavanje i unapređivanje sadržaja. Informacije koje skupljamo su anonimne i koriste se isključivo za statističke potrebe. Ovi kolačići se takođe koriste za pravljenje profila sa ličnim sadržajem, na primer za emitovanje reklama koje se poklapaju sa vašim interesovanjima.

 

Trenutno, mi koristimo sledeće kolačiće na našem vebsajtu:

Naziv kolačića

Kakve podatke sakuplja

Kategorija

Rok trajanja

_ga

Prati kada korisnik poseti vebsajt prvi put.

Za bolje performanse

2 godine

 

laravel_session

Kolačić generisan od strane aplikacije baziran na PHP jeziku.

„Isključivo neophodni“

4 časa

XSRF-TOKEN

Nikakve, ne sakuplja podatke.

„Isključivo neophodni“

4 časa

__utma

Prati broj poseta vebsajtu.

Analitički

 

2 godine

 

__utmc

Računa vreme provedeno na vebsajtu.

Analitički

1 godina

__utmz

Beleži podatke odakle je posetilac.

Analitički

6 meseci

_gid

Prati koliko posetilaca poseti vebsajt.

Za bolje performanse

24 časa

BVBRANDID

BVSID

Kompanija Bazaar Voice radi recenzije proizvoda za naš vebsajt.

Za bolje performanse

10 meseci

10 meseci

_hjIncludedInSample

Prati da li je posetilac uključen u istraživanje tržišta kompanije Hotjar.

Za bolje performanse

1 godina

automaton

New Relic kompanija- analiza greški u radu našeg vebsajta.

Za bolje performanse

1 godina

optinGlobal

Dozvoljava vebsajtu da pamti izbore korisnika. Potrebno odobrenje za upotrebu kolačića.

Funkcionalni

27 godina

trackedHits

New Relic kompanija- analiza greški u radu našeg vebsajta.

Za bolje performanse

1 godina

trackingID

New Relic kompanija- analiza greški u radu našeg vebsajta.

Za bolje performanse

1 godina

IDE

Prati ko je pristupio  vebsajtu preko naših reklama na Instagramu i gde je otišao.

marketinški

390 dana

fr

Kolačić generisan na Facebook Pixel-u. Više informacija ispod.

marketinški

90 dana

YouTube video – naš vebsajt koristi YouTube da čuva i prikazuje video sadržaj. Ovi kolačići su generisani na YouTube vebsajtu da bi pratili korištenje njegovih servisa. Kolačići sa YouTube-a se generišu samo kada omogućite reprodukciju video sadržaja

GPS

 

Registruje jedinstveni korisnički broj na mobilnim uređajima da bi omogućio praćenje bazirano na geografskoj GPS lokaciji..

Analitički

Ističe posle 8 meseci

PREF

 

Ovaj kolačić čuva vaše izbore i druge informacije, naročito jezik korisnika, koliko rezultata pretrage želite da bude prikazano na stranici i da li želite ili ne da Google’s SafeSearch filter bude uključen..

Funkcionalni

Ističe posle 8 meseci

VSC

 

Ovaj kolačić je generisan od strane YouTube video servisa na stranicama sa ubačenim YouTube video sadržajem.

Funkcionalni

Ističe na kraju sesije

YSC

 

Registruje jedinstveni broj korisnika da bi obradio statistiku o tome koje video sadržaje na You Tube je korisnik pogledao.

Analitički / marketinški

Ističe posle 8 meseci

VISITOR_INFO1_LIVE

 

Kolačić generisan od strane You Tube vebsajta koji meri protok podataka da bi odredio da li vam treba novi ili stari korisnički interfejs.

Funkcionalni

Ističe posle 8 meseci

remote_sid

 

Ovi kolačići, generisani od strane You Tube nam omogućavju da pratimo korištenje video sadržaja na našem vebsajtu i omogućavaju Googl-u da prati performanse videa, analitiku, preference i upotrebu, kao i da personalizuje reklame.

Analitički / marketinški

Ističe na kraju sesije

 

Google analitika (Google Analytics)

Ovaj vebsajt koristi Google Analytics, internet servis za analizu podataka, proizveden od strane Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA (u daljem tekstu “Google”). Google Analytics koristi kolačiće da analizira kako korisnici koriste ovaj vebsajt. Informacije generisane putem kolačića o vašoj upotrebi našeg vebsajta (uključujući vašu IP adresu) će biti prenete i sačuvane od strane Googla na serverima u SAD.

U slučaju da je IP anonimizacija aktivirana na našem vebsajtu, vaša IP adresa će biti skraćena od strane Googl-a u okviru zemalja članica EU ili EEZ. Samo u izuzetnim okolnostima će potpuna IP adresa biti sačuvana na Google serverima u SAD i tamo skraćena. IP anonimizacija je aktivna na ovom vebsajtu. U naše ime, Google će koristiti ovu informaciju za procenu vašeg korištenja našeg vebsajta, sastavljati izveštaje o korištenju vebsajta i pružati nam druge usluge povezane sa korištenjem ovog sajta i interneta.

IP adresa koju vaš veb pregledač prenosi, a koju Google nadgleda, neće biti povezana sa bilo kojim drugim podacima koje Google poseduje.

Korištenjem ovog sajta, saglasni ste sa obradom svih vaših podataka koje je Google sakupio, kao i sa ranije spomenutim metodama obrade i namene podataka. Vi možete odustati od upotrebe kolačića tako što ćete izabrati odgovarajuća podešavanja u vašem veb prgledaču. Ipak, ako izaberete tu opciju, mnoge funkcije na našem vebsajtu neće raditi ispravno. Takođe, kada je u pitanju ovaj vebsajt, možete i da blokirate prikupljanje podataka od strane kolačića (uključujući i vašu IP adresu), kao i obradu tih podataka od strane Googl-a, tako što ćete preuzeti i instalirati priključak (plugin) za vaš veb pregledač na sledećoj adresi: (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en).

Kao alternativa dodatku za veb pregledač, možete kliknuti na crveno dugme (Isključi kolačiće) na dnu ove stranice  i tako ubuduće onemogućiti praćenje od strane Google Analytics-a u okviru ovog vebsajta (odnosi se samo na veb pregledač u kome ste uključili tu opciju i na ovaj veb sajt). Vaš izbor će biti zapamćen na vašem uređaju, a to znači da je potrebno da ponovo kliknete na crveno dugme ako obrišete vaše kolačiće.

Možete saznati više o odredbama o zaštiti podataka Googl-a na ovim adresama: https://www.google.com/analytics/terms/gb.html ili https://policies.google.com/?hl=sr&gl=rs

 

 

 

Šta su Pikseli i koje od njih mi koristimo?

Mi koristimo i druge tehnologije na našem vebsajtu koje omogućavaju nama i trećim stranama da vam ponudimo bolje korisničko iskustvo pri korištenju ovih stranica. Tako, na primer, možemo da vam ponudimo obaveštenja na društvenim mrežama koje koristite, o proizvodima za koje ste zainteresovani.

  • Facebook Pikseli

Facebook Pikseli su male programske datoteke i gotovo nevidljive tačkice veličine piksela na našem vebsajtu. Oni kreiraju vezu između vaše posete našem vebsajtu i Facebook-a.

Kada se piksel aktivira, Facebook postavlja takozvani „fr“ – kolačić na vaš kompjuter, a to omogućava da vam Facebook oglašava proizvode za koje ste zainteresovani, ali i omogućava merenje upotrebe i poboljšavanje oglašavanja. Dodatne informacije o Facebook kolačićima možete pronaći na sledećem linku: https://www.facebook.com/policies/cookies/.

Molimo vas da imate u vidu da, kada je „fr“ – kolačić postavljen, Facebook ima mogućnost da prati vaše navike pri posetama drugim vebsajtovima, koji imaju ugrađene Facebook Piksel ili Facebook social priklučak.

Instagram priključak (Plugin)

Ovaj vebsajt koristi i takozvani priključak (u daljem tekstu Plugin) mikroblog servisa Instagram-a. Ovim servisom upravlja Facebook Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park, California, USA (u daljem tekstu Provajder).

 

Prilikom posete nekom od naših vebsajtova koji sadrže Plugin vaš pregledač će napraviti direktnu vezu sa serverom Provajdera. Sadržaj Plugin-a se, od strane Provajdera, direktno prenosi na vaš veb pregledač, koji taj sadržaj inkorporira na vebsajt.

Integrisanjem Plugin-a Provajder prima informacije da je vaš pregledač pristupio relevantnoj stranici našeg vebsajta, iako vi nemate registrovan profil ili nalog kod Provajdera ili niste prijavljeni u trenutku pristupa. Ove informacije (uključujući i vašu IP adresu) mogu biti poslate direktno iz vašeg pregledača na server dotičnog provajdera u SAD i tamo sačuvane.

Ako imate registrovani nalog i prijavljeni ste prilikom posete našem vebsajtu, Provajder  može direktno povezati vašu posetu našem sajtu sa vašim profilom i nalogom. A ako komunicirate sa Plugin-om, odgovarajuće informacije će biti prenešene direktno do servera Provajdera i tamo sačuvane. Informacije takođe mogu biti postavljene na vaš Instagram nalog, tako da i osobe iz vaše kontakt liste mogu da ih vide.

Provajder može da koristi ove informacije u svrhu oglašavanja, istraživanja tržišta i po potrebi za dizajn svojih stranica. U ove svrhe, Provajder kreira profil na osnovu upotrebe, interesovanja i interakcije. Na primer, procena vaše upotrebe našeg vebsajta uzimajući u obzir oglase prikazane vama putem odgovarajuće platforme, da informiše druge korisnike o vašim aktivnostima na našem vebsajtu i da omogući druge servise povezane sa korištenjem Instagram-a.

Ako ne želite da Provajder prenosi prikupljene podatke preko našeg vebsajta na vaš nalog ili profil, onda morate da se odjavite sa Instagram-a pre nego što posetite naš vebsajt.

Da saznate više o svrsi i obimu do kojih Provajder prikuplja, obrađuje i koristi ove podatke, o vašim pravima i o dostupnim podešavanjima za zaštitu vaše privatnosti, molimo vas da pogledate Pravilnik o privatnosti Instagram-a: https://help.instagram.com/519522125107875

 

Kako možete da kontrolišete upotrebu ili obrišete kolačiće?

Većina internet pregledača je podešena tako da automatski prihvata upotrebu kolačića od početka. Vi možete promeniti podešavanja pregledača tako da blokira kolačiće ili da vam da da do znanja kada su kolačići poslati na vaš uređaj. Ima više načina za kontrolu upotrebe kolačića. Molimo vas da pogledate opciju za podešavanja ili stranicu za pomoć vašeg pregledača, kako bi više saznali o tome kako da podesite ili kako da prilagodite podešavanja pregledača.

 

Ako isključite kolačiće koje mi koristimo, to može uticati na vaše iskustvo prilikom korištenja našeg vebsajta. Na primer, nećete moći da posetite određene oblasti vebsajta ili možda nećete dobiti informacije sa vebsajta  namenjene vama.

 

Ako koristite različite uređaje za pregled i pristup našem vebsajtu (npr. računar, mobilni telefon, tablet, itd) morate biti sigurni da su, na svakom od tih uređaja, podešavanja pregledača za korištenje kolačića prilagođena prema vašim željama.

 

© Spectrum Brands Inc, septembar 2020.

 

 

Podešavanje upotrebe kolačića

Upotrebom dugmadi ispod možete uključiti ili isključiti kolačiće na ovim stranicama.

Molimo vas imajte u vidu da će isključivanje kolačića uticati na vaš doživljaj našeg vebsajta. Isključivanjem kolačića uklanjate sve ranije sačuvane kolačiće sa vašeg uređaja.Molimo vas imajte u vidu da uklanjanjem kolačića sa vašeg uređaja možete vratiti vaša podešavanja upotrebe kolačića sa našeg vebsajta na prethodni izbor.